A falgyom

A falgyom: vegyük észre a kertünkben rejtőző veszélyes allergént!

A kora nyári időszakban az erősen allergén csalánfélék (Urticaceae) virágpora adja a légkör pollentartalmának túlnyomó részét, 50-60 %-át. A jól ismert csalánfajok mellett e növénycsaládba tartozik a falgyom is (Parietaria officinalis L, 1. ábra). Mint a mediterrán területek egyik legfőbb allergénje, a romos várfalakon tömegesen található – a neve is innen ered. E növény hazánkban is őshonos, a Dunántúli gyomtársulásokban, szikla- és szurdokerdőkben nem ritka. Gyógynövényként vizelethajtó, reumás panaszokat, cukorbetegséget, cellulítiszt, vesebántalmakat, magas vérnyomást, légzőszervi megbetegedéseket kezelnek vele.

Egy nemrég végzett vizsgálatban Magyarországon is jelentős, új allergénként mutatták ki a falgyomot, az ellene termelődött specifikus ellenanyag (IgE) alapján, allergiás betegtől gyűjtött vérmintákból1. Kimutatták, hogy keresztreakciót ad a pisztáciával, így a pollen allergiásoknál ételallergiás tünetek is jelentkezhetnek. Egy tanulmány szerint a falgyom-allergia gyakran ráépül valamilyen korábbi, beltéri allergénnel szemben fennálló allergiás betegségre.

A falgyom virágzása hosszan elhúzódó, júniustól szeptemberig tart. A városokban is előfordul, főleg az árnyas udvarokban, parkokban találkozhatunk vele. Érdemes szétnézni a sövények, ciprusfélék alatt, ahol szinte észrevétlenül bújik meg ez a kevésbé feltűnő növény. Gyakran nagyobb állomány alakul ki városi bérházak zárt előkertjeiben, ahonnan a nyári melegben nyitva hagyott ablakokon át a lakásokba zúdul a virágpora. Ilyen esetekben kaszálással, kézi gyomlálással el kell távolítani, de ezt a munkát lehetőleg ne az allergiás beteg végezze. Gyomlálás közben viseljünk pormaszkot, zárt ruházatot. A falgyom helyett szintén árnyékkedvelő, talajtakaró növényzetet telepítsünk, pl. gyöngyvirágot (Convallaria majalis), kis meténget (Vinca minor) vagy borostyánt (Hedera helix).

Falgyom1. ábra: a falgyom (Parietaria). a: közelkép a növényről, b: falgyom-állomány az ablak alatt, és c: a kerités tövében.

 

Dr. Magyar Donát
aerobiológus

1 Nékám K, Páldy A, Magyar D, Bitay Z, Csajbók V, Kelemen A, Bobvos J (2009) A parlagfűhöz kötött kockázatok.  Allergológia és Klinikai Immunológia 12(2):18
2 Liccardi G, Russo M, Mistrello G, Falagiani P, D'Amato M, D'Amato G (1999) Sensitization to pistachio is common in Parietaria allergy. Allergy 54(6):643-645.
3 Botey J, Torres A, Belmonte J, Eseverri JL, Marin A (1999) Parietaria allergy in children. Pediatric Pulmonology  27 (S18):157-162