Veszélyes-e a fekete penész?

A tél közeledtével a nedvesedésre hajlamos lakások falán fekete színű penésztelepek jelenhetnek meg. Az "fekete penész" problémája a közelmúltban nagy visszhangot váltott ki, elsősorban a tengerentúlon. Az Internet több mint 6 millió találatot dob ki a "black toxic mold" azaz "mérgező feketepenész" keresőszóra. Ez a gombafaj nálunk is előfordul, szükséges tehát tudnunk arról, mi is áll valójában a pánik és a félelmetes hangzású név hátterében.

A "mérgező feketepenész" valódi neve Stachybotrys chartarum. Általában hosszan tartó beázáskor jelenik meg cellulóz tartalmú építőanyagokon. A S. chartarum egészségkárosító hatása függ a belélegzett spóramennyiségtől és az expozíció hosszától. A tünetek jelentkezhetnek krónikus fáradság, fejfájás, szem- ill. nyálkahártya-irritáció, tüsszögés, bőrkiütések, idült köhögés formájában. Súlyos esetben émelygés, hányinger, hányás, orr- és tüdővérzés (pulmonáris hemosiderosis/ hemorrhage) alakulhat ki. Ez utóbbi tünettel kapcsolatban legtöbbször egy clevelandi egy esettanulmányt idéznek, melyben tíz kisgyermeknél mutattak ki összefüggést a gomba és a betegség között. Az eset óta évtizedek teltek el, de azóta sem zárult le a tudományos vita, mely a vizsgálati módszerek és következtetések körül bontakozott ki; a közvéleményt azonban ez már kevésbé érdekelte: a gomba körül felizzott kedélyek hevében irodaépületeket zártak be, iskolákat ürítettek ki.

Más penészgombákkal ellentétben a S. chartarum nem elsősorban allergenitása, hanem méreganyagok (mikotoxinok) révén okozhat légzőszervi panaszokat. Ugyanis, míg a penészgombák többsége a gombamérgeket a micéliumában vagy a szubsztrátumban (pl.: építőanyagban, élelmiszerben) halmozza fel, addig a S. chartarum által termelt satratoxin* a spórákban mutatható ki. Ezek a spórák nyálkás gömböcskévé tapadnak össze, ezért ritkán jutnak a levegőbe- többnyire a kiszáradásuk után. Tapasztalataink szerint azonban, a falon megjelenő fekete penész sok esetben nem a S. chartarum! Számos más gombafaj- és nemzetség (pl.: Alternaria, Cladosporum, Ulocladium, stb.) is hasonló megjelenésű, fekete telepeket hoz létre - ezek más egészségi hatással bírnak (allergiát, asztmát, stb. okoznak), egyesek pedig ártalmatlanok. Ezért mielőtt komolyabb felújítási munkákba, kiadásokba, lakáscserébe, stb. vágnánk bele, érdemes szakértő véleményét kérni a falat borító penészgombával kapcsolatban.

 

Dr. Magyar Donát, 2009. október 22.

*A mikotoxinokkal részletesebben egy későbbi írásban foglalkozunk.

Fekete penész